en de beste appel is……

  In mijn zoektocht naar de beste appel van Nederland is er een wereld van appels voor me open gegaan. Op 1 november in 2012 is door Urgenda* en Foodlog**, met een smaakpanel onder leiding van journalist Felix Wilbrink (Telegraaf), de ‘beste appel van Nederland’ gekozen.

  Op nummer 1 `Dalinco’

  “Alsof je in de zomer bijt!”
  Fruitbedrijf ‘De Boomgaard’
  Eigenaar Harrie en Elianne van den Elzen.
  In het Brabantse dorp Zeeland nabij Uden (Maashorst).
  Verpakking per 4 stuks gewoon te koop bij AH.

   

  Nummer 2 `Wellant`
  Fruitteeltbedrijf van Pieter Vernooij In Vleuten en Randwijk.
  Verkooppunt Willem&Drees.nl

  Nummer 3 `Topaz`
  Door het familiebedrijf Landgoed Olmenhorst
  Eigeaar Florian de Clercq uit lisserbroek
  Verkoop zie de website van Landgoed Olmenhorst.
  Een echte aanrader is de website met leuke activiteiten!

  Voor mij, iemand die de appels op de markt koopt, zijn al deze soorten zelfs in 2014 nieuw. Zo heb je ook nog `Santana` die door veel mensen met een appelallergie wordt verdragen. Het ontwikkelen van een nieuw ras duurt 5 tot 7 jaar en toch komen er elk jaar nieuwe soorten bij.

  Ik ga naar de winkel en koop de nummer 1 appel van 2012. We gaan er met z’n allen even voor zitten en ja hoor Harrie de appel smaakt fantastisch lekker! Nu een klein rekensommetje; ik koop wekelijks 30 appels x 70 cent dat wordt dan 21 euro. Helaas boven mijn budget.
  De kleine biologische boomgaard van Harrie ven Elzen verkoopt zijn appels samen met andere kleine fruittelers aan grootwinkelbedrijven. Zo krijgen ze een eerlijke prijs voor de beste appel. Er zijn meer dan 7500 rassen dus even zoeken, dan zit er vast wel eentje bij die jij lekker vindt.

  Het is goed om een vast ritme te hebben voor het eten van een appel, anders schiet het er zo bij in. Zelf neem ik altijd een appel mee als ik op de fiets stap of de hond uitlaat. Omdat de hond ook gek is op appels wordt het dan wel delen :)

  * Urgenda is een organisatie voor duurzaamheid en innovatie
  ** Foodlog is een lekker-scherp- zinnig blogmagazine

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *