De Schijf van Vijf of niet?

    De gezondheidsraad heeft in 2015 een vernieuwd voedingsadvies voor Goede Voeding opgesteld.
    Dit is het advies in het kort:

    • Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen
    • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en tenminste 200 gram fruit
    • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
    • Eet wekelijks peulvruchten
    • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
    • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
    • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
    • Drink dagelijks drie koppen thee
    • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
    • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
    • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
    • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
    • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
    • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
    • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
    • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.

    Het voedingscentrum heeft dit advies uitgewerkt in een nieuwe Schijf van Vijf.
    Met name het gebruik van halfvolle- en magere zuivel wijkt af van het advies voor Goede Voeding.
    Irene van de Voort heeft uit protest hiertegen haar eigen Schijf van Boerenverstand gemaakt.
    In dit artikel vertelt ze duidelijk waarom we volgens haar wel volle zuivel en roomboter mogen gebruiken.

    Op de website van Plazilla worden 23 landen genoemd die net als wij een voedingsadvies krijgen.
    Over één ding is iedereen het eens EET VEEL GROENTE EN FRUIT.

    Schijf van vijf

    Waarom zijn groenten en fruit zo gezond?

    Hou jij je aan de Schijf van Vijf?

    NEE…..?

    Geweldig!
    Dan weet jij inmiddels wel beter wat gezond voor je is.
    Vraag jij je dan misschien ook af of het Voedingscentrum nu écht objectief en eerlijk is over eten?
    Op de site van Salusi en Fonteine wordt het Voedingscentrum kritisch onder de loep genomen.
    Consumenten bepalen gelukkig uiteindelijk zelf wat zij eten.

    JA…?

    Elke stap in de goede richting telt.
    De schijf-van-vijf is dan ook een richtlijn om gezonder te gaan eten.
    Heb je vaak dips van moeheid of heb je last van andere ongemakken?
    Wil je daar verandering in brengen, lees dan verder………

    BETER!

    Breng voeding terug in de spreekkamer.
    Twee jonge huisartsen, Tamara de Weijer en Lotte Derksen, zijn beiden van mening dat gesprekken over voeding thuis horen in de spreekkamer van de huisarts en specialist. Om onder andere kennis over dit onderwerp te vergroten bij artsen is het idee bij hen ontstaan een vereniging op te richten waarbij voeding en leefstijl centraal staan: Vereniging Arts & Voeding.
    Hieronder een fragment uit het volledige artikel van deze bekendmaking;

    “We zijn beiden gestart met het begeleiden van patiënten naar een andere leefstijl door middel van voeding. Het begon aanvankelijk met patiënten met overgewicht, maar later kwamen daar ook tientallen patiënten met prikkelbare darmsyndroom, colitis, ziekte van Crohn, chronische vermoeidheid, pijnklachten en hoofdpijn bij. Bij vrijwel elke patiënt die overging naar een ander voedingspatroon zagen we ongelofelijke resultaten. Waarom had niemand ons tijdens de opleiding verteld dat er een mogelijkheid is dat je bij de ziekte van Crohn volledig medicatievrij en zo goed als klachtenvrij kunt worden door andere voeding? En waarom is bij de patiënt die al vier jaar met colitis rondliep, die al drie coloscopieën en vier soorten medicatie had gehad, nooit naar zijn voedingspatroon gekeken? Hoe kan het dat we bij de nieuwe diabeet, na het stellen van de diagnose, vrijwel meteen starten met medicatie in plaats van meer tijd te investeren in de patiënt om deze te motiveren naar een gezondere leefstijl?”
    Kijk en luister hoe het ook kan;

    In juni 2016 wordt het 5e Arts en Voeding Congres gehouden.
    Dit is een initiatief van Voeding Leeft.

    Bij het vorige Congres Arts & Voeding, op 29 mei in  Leiden, waarbij Tamara de Weijer gastspreker was voelde menig huisarts zich geroepen mensen te helpen om een gezond voedingspatroon te krijgen, maar hoe? Daar hebben ze hulp bij nodig.
    Veel diëtisten staan niet open voor haar manier van werken. Die richten zich op caloriebeperking en adviseren light producten en zien het als ‘een nieuwe stroming’. “Daar verwijs ik dus niet naar door.” Maar er zijn ook diëtisten die er wel voor open staan, zoals bijvoorbeeld de natuurvoedingskundigen van MMV. Want De Weijer denkt dat diëtisten en huisartsen samen veel kunnen bereiken, maar dan wel met begeleiding gebaseerd op de nieuwste inzichten. “Daarbij is het cruciaal wat we eten. Niet hoeveel we eten.

    Waar staat Voeding Leeft voor?

    Voeding Leeft wil het bewustzijn over voeding vergroten.
    De programma’s zijn innovatief en maken gebruik van bestaande wetenschappelijke kennis.
    De rode draad in de programma’s is mensen op een inspirerende manier zelf te laten ervaren wat andere voeding en een andere leefstijl met hen doet.
    Op de website van Voeding Leeft staat meer informatie over voeding en onderzoek.

    Het verschil tussen Oerdieet en Schijf van Vijf

    Het Louis Bolk instituut een partner van Voeding Leeft doet onderzoek naar de relatie tussen landbouw, voeding en gezondheid.
    Onderzoekers dr. Miek Jong en drs. Inge Boers van het Louis Bolk hebben onderzoek gedaan naar de effecten van oervoeding. Hiervoor zijn 34 deelnemers onderzocht met verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en/of suikerziekte. Bij de helft van de groep was de voeding gebaseerd op oervoeding (voornamelijk groenten, vlees, vis, eieren, noten en fruit en geen granen of zuivelproducten). De andere helft was de controlegroep en kreeg voeding gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum. Op deze manier hebben Jong en Boers onderzocht of de specifieke samenstelling van oervoeding invloed heeft op processen die zich bij het metabool syndroom in het lichaam afspelen.

    De documantaire OERDIS kan je hier bekijken.

    Oer dieet

    Een arts die zich ook bezig houdt met Gezonde Voeding is Remko Kuipers hij is gepromoveerd op zijn onderzoek in Afrika naar oervoeding. Hij heeft hier een boek over geschreven; “HET OER DIEET”.
    Afbeelding Oer dieet dr. Remko Kuipers

    Je hoeft niet gelijk je portemonnee te trekken!
    Dit boek staat in de bibliotheek samen met heel veel andere boeken over gezonde voeding die je zo gratis kunt lezen.

    Je kunt nu ook een reactie op facebook plaatsen.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *